Sunday, 19 March 2017

Welcome to "Degree Life"

Assalamualaikum and hi!

Its been a long time I didnt update any of my story life. This year, I'm 21 yrs old and sepatutnya tahun untuk mengundi. Malangnya tidak layak kerana tidak cukup umurnyaaa hahaha.

Hari ni adalah minggu kedua aku bertapak dalam dunia selain dari dunia fotografi. Ia cukup memeningkan kepala aku kerana aku adalah NR (Non Resident) yang tinggal di Shah Alam dan perit untukku berulang alik kerana sebab tertentu (pm if nak tahu). This week is really frustrated sebab aku adalah LONE RANGER yang cari kelas sendiri2, register course sendiri2, makan sendiri2, dan balik sendiri2. Hahaha masih mencari kawan serasi. But, I love it. Its make me rasa kena palau (sedih). Tapi tak apa. Diorang semua baik belaka.

So, now I further study in UITM Puncak Perdana as student FITA which is Bachelor in Creative Technology (Hons) Animation & Screen Technology.


Expectation of my few friend :
"Kenapa tak sambung degree fotografi?"
"Weh tak lari bidang ke ambil degree animasi ni?"
"Dapat kerja ke?"
"Sumpah susah doh animasi. Banyakkkkk duit"
"Kau minat ke kos ni? Seriously?"

!@#$%^&*()_+

Seriously, when you get this fuc**** questions (torture), rasa down gila. Macam kau tak ada tujuan lain ambil kos macam-macam. After the "pre-mds" haha aku ada semangat nak teruskan kos ni. Classmate jangan ceritalah background mereka. From diploma graphics, digital media, film screen, animation. Power! Budak STPM pun ada tau! Diorang ada otak pandai~ Haha seriously mencabar.

p/s : Kepada kawan-kawan aku yang nak further degree, fikirkan dahulu. "Adakah anda pasti anda akan berjuang untuk hidup berdaya saing yang sangat berbeza dengan zaman spm/stpm/diploma dahulu?"

Okay, sambungan. Classmate aku ada dalam 38 orang. Dan semuanya POOOWEEERRRR!!!

.......

Hahahahaha. Okay sudah tiba masanya aku letak tujuan aku hidup dengan kos berbeza.
1st, I can do freelance photographer (yang ada certificate diploma)
2nd, I can do a success animator (insyaAllah semoga aku grad on time)
3rd, I can do both.

Finally, jangan down wana. Be strong! Please...

Wednesday, 4 January 2017

If you hurt, I'm hurting too

To someone, I love you more than others. We are done. And I hope, you wont forget our promises. "Kawan sampai kahwin". Rindu tu sakitkan. Walaupun berkawan sekalipun, sifat clingy aku ni takkan pernah terhapus. Eeeiii aku rasa nak aje pegang kau sampai bila-bila. Tak tipulah kalau aku tak nangis fikir masa dulu. Bila kau sweet, sumpah potong kaki. Rindu weh serious. Aku taktahu lah nak ngadu apa lagi kat baby blog gemok ni. Aku contact other guys pun, sebab hilangkan bosan je. Buat nasihat, pendapat ke, idea ke, mengadu ke. Bila aku contact, aku contact sebab hari-hari rindu. Hahaha tolonglah jangan member-member baca blog ni. Memalukan je. 

Tahun ni ialah tahun 2017 dimana ekonomi di Malaysia semakin tinggi. Kini aku hanyalah lepasan diploma yang sedang menanti lembaran baru untuk terus diperingkat seterusnya, degree. 2017, aku harap kau akan menyenangi hidup aku dan hidup dalam penuh barakah. Amin. Mama, you're going to be 50 yrs old. Aku nak mama tengok aku kahwin, nak dia ada cucu. Mama, akak dah tua ma. 21 yrs old. I should take a good care of you. Akak patut dah pandai masak dah, dah pandai bangun subuh sendiri, pandai bangun pagi, patut boleh fikir matang fikir panjang. Tahun ni memang nak tanam azam banyak-banyak. Azam 2017 :-
Nak kurus.

Nak cuba ambil income menulis, tolong business orang or else. Buat duit poket.

Setia. Menanti bunga dipetik oleh awak.

Nak jadi perempuan yang pandai semua. Masak. Mengemas. Bangun pagi. Rajin.

Nak kumpul duit untuk travel.

Buang segala tabiat buruk sama ada dalaman atau luaran.

So, the conclusion? Jangan cakap je tapi tak buat. Do a lot of reference, tanya orang-orang yang berpengalaman, jangan malu dan rajin. 

Lots of love.
Wana