Wednesday, 20 April 2016

Wana try to lose weight.

Hi, after a week rest day for me in this semester break, I had some exercise and drinking some green tea for week. I read the review, ramai yang turun berat badan 4kg. Tapi kenapa aku punya berat yang naik 4kg. I ask the seller, dia kata aku maybe dah langgar pantang larang yang diorang bagi.
1st do not drink cold water and manis2
2nd drink a lot of plain water at least 3 liter per day

Yang aku ni minum aku 1.5 liter sehari and selang minum air sejuk manis. Memang naik betul. Aku jujur, berat aku naik daripada 65kg kepada 69kg. Semalam check berat 68. Tiba-tiba naik 1kg. Tu yang aku tanya seller tu. So, aku decide nak stop kejap minum green tea. Aku x cukup air katanya. Aku nak buat cara aku.

So, after this, aku nak buat misi turun sampai berat aku 60kg. Turun dalam 9kg macam tu. Orghh adakah aku berjaya dapatkan berat ideal? After 60kg, I will lose 5kg. That’s my target. Hello, dah 20 tahum, jangan gemuk2 weh. Susah nak berjalan sana sini. Pakwe aku dah sado. Aku? Mestilah nak kurus. Dia umpama pembakar semangat aku lah. Dia nasihat itu ini. Memang insaf nak amek green tea balik. Ura-ura nak ambil fat burner tapi forget about it, if tak berjalan, ia akan menjadi something yang waste of time.

I’m trying to do cardio for a week.

Tuesday, 12 April 2016

Cuti Semester 4 Wana

Its been a week aku kat rumah. And dah dua kali aku ulang alik dari Kulai. Also emergency drive to KL.
5 April - Lendu to Kulai
6 April - Kulai to Shah Alam
8 April - Shah Alam to Gombak
10 April - Shah Alam to Kulai
11 April - Kulai to Shah Alam

Actually, aku kena cari kerja this week for support aku masa semester 5 nanti. Aku bakal ambil subject “Fine Art Photography/ Art Photography”. Oh ya, Ohsom Project will split on two different subject. Jijoi and I will take the Art while Zirah and Zana will continues their “photojournalism”. Its okay. Maybe ada hikmah kan? 

Innalillah and takziah to Jijoi’s family. Sebab 8 April lalu, abah dia telah menghadap ilahi. I’m sorry to hear that news. Saya sangat memahami perasan awak serta keluarga. Malam tu, aku datang rumah dia. Ramai. Ada yang kenal aku. Deksu yang datang kat aku. Dia cakap “Deksu faham perasaan Kak Wana”. Yes dear, kena kuat. Dulu abah aku pun pergi dulu sewaktu usia dia. Kena kuatlah. Jangan jadi aku. UPSR dulu pun 1A hahaha. Luruh hati tengok mata jijoi sembap sikit. Lagi-2 mama dia. Allah sayangkan arwah. Doakan semoga arwah dalam kalangan orang beriman. Walaupun tak sempat jadi menantu, saya tau, pakcik baik orangnya. 

Kalau di ikutkan tahun ni, aku dah 20 tahun. So, sepatutnya ada sifat matured tu. Hahaha tapi mana entah. Banyak main-mainlah. Takpe. Diploma ni aku banyak main-main ke? Dah lah dekan sekali je waktu semester 2. Tak tau lah semester ni macam mana pulak aku struggle. Memang nak mati gila lah. Sampai tak tidur bagai. Tu semua moment yang sangat bermaknalah. Harap ilmu semester ni tak hilanglah. Amin... Semester 5 ni aku kena hardworking! Kalau tak, habislah reputasi nanti. Nanti ada major and minor. I don’t know what is that thing. Tapi, maybe ada a lot presentation yang ada critic, comment, bla bla bla. Kawan-kawan, doakanlah untuk aku yang baik-baik ya? Emm, result? Hohoho hope its normal and excellent lah~ Kalau menurun? ..... Assalamualaikum lah ceritanya.

Aku ada terstalk my course-mate. Ada yang buat instagram and promote diorang punya job in freelance photographer. Wehh, I want to enjoy them. Tapi, err tak ada siapa panggil nka buat job. Sedara mana nak kahwin haha dah tua-2 bangka lah. Tunggu sepupu kahwin lah kut hehehe. Sepupu pun kecik-2. Aku ada nak buat new project kat instagram weh. Pastu ada nak buat small business macam online tu. Sumpah terfikir tapi I don’t know what kind of business yang aku boleh bawak. Sebab aku minat apa je? 

Talking about minat, aku seorang yang kurang pendirian tetap. Kejap itu. Kejap ini. Sentiasa ikut tindak tanduk orang. Mungkin ni masih dalam proses pembelajaran. Tak boleh serap sekeliling lagi. Tak boleh buat sorang-2 lagi. Hmm, degree pun tak sure lah nak ambil apa. Or kerja terus with certificate diploma? Segalanya di tangan Allah. Harap positive lah jalan hidup aku nanti.
Terima kasih baca! Assalamualaikum