Wednesday, 26 February 2014

5 Sebab Kenapa Berat Tak Nak Turun !


1. Anda skip BREAKFAST
Breakfast tu penting!! Kajian menunjukkan bahawa kalau korang tak makan breakfast, korang akan makan lebih banyak time lunch and dinner..
Pernah dengar kan quotes ni 'Breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar'.

2. Banyak kali makan dalam sehari
Kalau boleh stick dengan jadual breakfast, lunch and dinner je. Yang minum pagi, minum petang and supper tu tak payah laaa menambahkan lemak2 je.. kalau lapar jugak boleh makan tapi ambik yang ringan2 je, jangan time breakfast tu makan nasi lemak, minum pagi makan mee goreng pulak...huhuhu

3. Diet tinggi Karbohidrat macam NASI
Karbohidrat ditukarkan kepada lemak sekiranya diambil berlebihan. Jadi kurangkan nasi dan ambil lebih byk protein supaya otot terpelihara semasa lemak dibakar. Contohnya, ambil nasi sedikit je tapi lauk banyak..

4. Tak bersenam langsung
Kalau kurang bersenam takpe, ni tak bersenam langsung.. ala bersenam yang ala ringan2 je.. mcm parking kereta jauh sikit, jalan kaki la.. naik tangga ke..

5. Makan salad
Makan salad? Apa salahnya makan salad? Sihat tu.. Tak salah makan salad tapi salah kalau korang suka nak letak mayonis n sos thousand island banyak2 kat salad tu.. banyak lemak tu, macam mane nak kurus..

Credit to : http://teynteyndoll.blogspot.com/2014/02/5-sebab-utama-berat-badan-anda-tak.html